Circulariteit klinkt vaak als iets groots. Maar bij elk® maken we het concreet, tastbaar en toepasbaar – in materialen, processen én gedrag. Emma Zwartjens, adviseur circulariteit bij elk®, laat zien hoe we circulair denken praktisch toepasbaar maken.
Emma, je bent adviseur circulariteit bij elk®. Wat betekent dat in de praktijk? Waar hou jij je dagelijks mee bezig?
“Circulariteit is voor mij een andere manier van denken. In plaats van te focussen op hoe nieuw iets is, draait het om de functie: werkt het nog? En zo niet, kan het ergens anders voor worden gebruikt? Pas als er echt geen andere optie is, kiezen we voor nieuwe materialen – maar dan wel materialen die lang meegaan en herbruikbaar blijven!
In de praktijk betekent dit dat ik kijk welke materialen geoogst kunnen worden en zoek naar de beste herbestemming. Ik word enthousiast van hoeveel er mogelijk is! Daarnaast kijk ik kritisch naar onze eigen processen: hoe gaan we om met afval, waar kunnen we slimmer omgaan met grondstoffen, en hoe maken we circulariteit onderdeel van onze dagelijkse werkwijze?Maar het allerbelangrijkste: ik zorg ervoor dat circulariteit niet alleen iets is wat we erbij doen, maar iets wat in de kern van onze organisatie zit!”
Circulariteit begint bij bewustwording. Hoe zorg jij ervoor dat dit binnen elk® steeds meer vanzelfsprekend wordt?
“Door het simpel, logisch en zelfs een beetje leuk te maken! Circulariteit wordt pas een gewoonte als het gemakkelijk in te passen is in de dagelijkse praktijk. Daarom zorg ik ervoor dat medewerkers er op allerlei manieren mee in aanraking komen: via prikkelende posters, een afvalbeleid dat scheiden logisch maakt, en gesprekken waarin we het circulaire denkproces actief toepassen. Een simpelvoorbeeld is onze interne mokkencampagne: geef je mok een tweede slok. Door middel van posters bij onze koffieautomaten op kantoren, maken we medewerkers erop attent dat het hergebruiken van je mok óók impact heeft.
Mensen houden van vergelijkingen die ze snappen. Een van mijn favoriete voorbeelden: ‘Hoe vaak was je je handen op een openbaar toilet? En wat is dan het verschil met een wasbak die al een leven achter de rug heeft?’ Het is mooi om te zien wanneer het kwartje valt — en stiekem nog leuker als mensen eigenlijk niet willen toegeven dat ik gelijk heb!”
Waar staat elk® over een paar jaar op het gebied van circulariteit? En wat moeten we nú doen om daar te komen?
“Over een paar jaar is circulariteit geen ‘pilot’ meer of iets dat we erbij doen, maar de standaard manier van denken en werken bij elk®. Onze medewerkers zullen niet meer automatisch kiezen voor nieuw, maar kijken naar de functie van materialen. Bij projecten adviseren we opdrachtgevers proactief over circulaire mogelijkheden en passen we deze toe.
Om daar te komen, moeten we nu al die gedachteverandering inzetten: informatie verzamelen, kennis delen, successen vieren en laten zien dat circulariteit niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, maar juist kansen biedt.
Door vandaag bewust te kiezen, maken we morgen écht impact!”