Innoveren is een van onze speerpunten. Goede innovaties maken ons werk namelijk beter, duurzamer en meer circulair. Iemand die zich hier iedere dag mee bezighoudt, is René Olde Monnikhof. “Om bij de top van Nederland te horen, móet je blijven vernieuwen.”
Als René begint te vertellen, wordt één ding snel duidelijk. Onze specialist Innovatie en Duurzaamheid raakt niet uitgesproken over zijn werk. Of moeten we zeggen: zijn passie? “Zo kun je het ook zien, ja. Het is prachtig om iedere dag te zoeken naar kansen om te verbeteren. Innovatie is een puzzel die nooit klaar is. Des te fijner dat ik binnen elk® de ruimte krijg om te blijven zoeken naar kansen. Dat doe ik trouwens niet alleen. Ik werk veel en prettig samen met mijn collega’s Karl, Emma en Martin.”
Duurzaamheid
René vindt dat innovatie altijd moet bijdragen aan een duurzame samenleving. En daarin zetten we graag een stap extra. Zo willen we in 2045 volledig CO2-neutraal zijn. “En dan het liefste zónder te hoeven compenseren”, aldus René. “Want als je ons doel alleen kunt halen door nieuwe bossen aan te planten, ben je nog steeds niet klimaatneutraal. Innovaties helpen ons om daarin te slagen.”
Fijner wonen
Natuurlijk houden we in onze innovaties altijd drie zaken in de gaten die voor woningcorporaties belangrijk zijn: beschikbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid van de woningen. René: “Als die drie in orde zijn, werken we automatisch aan een vierde: leefbaarheid. Met onze oplossingen kunnen we namelijk heel wat wijken fijner en vitaler maken.”
De elk®-kubus
Innovaties zitten vaak in grote dingen, zoals onze elk®-kubus. René vertelt: “Hiermee kunnen we in bestaande wijken 50 procent méér woningen realiseren. Bijvoorbeeld door van één woning drie appartementen te maken. Of door woningen bovenop bestaande gebouwen te plaatsen. In de elk®-kubus zitten een keuken, een badkamer en een toilet, plus de techniek om alle apparaten te laten werken. En met 2D-elementen verbinden we alles aan elkaar. Uiteraard zo circulair mogelijk, bijvoorbeeld door biobased materialen te gebruiken.”
Isolatie van hennep
Biobased materialen vinden we ook terug in de wandpanelen van de toekomst. “Denk aan isolatie van hennep”, vertelt René. “We werken al met harde hennepplaten, maar hennep is ook heel geschikt als isolatiemateriaal. Die plannen willen we doorontwikkelen, bijvoorbeeld voor onze renovatieconcepten.”
Slimmer scannen
Een andere innovatie: de inzet van Artificial Intelligence (AI). “Wist je dat we al gebouwen inscannen met drones, of via camera’s op onze rug? Als we dat verder ontwikkelen, kunnen we heel wat extra inspecties voorkomen. Dat bespaart tijd, geld én we hoeven minder op-en-neer te rijden. Daarnaast willen we de data die we verzamelen – bijvoorbeeld uit onze bouwplannen – slimmer inzetten. Met AI kunnen we die data benutten om sneller nieuwe plannen te maken. En met onze vakkennis zetten we daarna de puntjes op de i.”
Vele innovaties
René vertelt honderduit over de vele innovaties. Over recyclebare wandpanelen van PET-flessen (waarmee we badkamers niet in vijf, maar in twee dagen renoveren), over de toepassing van isolatie, gemaakt van gedragen spijkerbroeken, en over voorzetwanden waarmee één timmerman in één dag een complete keuken kan vervangen.
Struikelmomenten
Maar innovaties zitten niet altijd in grote dingen. Ook in de details kunnen we veel winnen. René: “Ik hou van onze slogan ‘Iedere dag beter’. Stel: onze mensen zijn aan het werk op de bouw, maar komen een doosje schroeven tekort. Zonde van de tijd! Net als het zoeken naar het juiste glas voor dat ene venster. Zulke ‘struikelmomenten’ zijn we nu aan het verzamelen. We zoeken naar een manier om ze voortaan te voorkomen. Slimmer werken dus, in plaats van harder werken. Ook dat is innoveren.”
Innovatie is overal
Voor René is er geen leuker werk denkbaar. “Innovatie is geweldig. Ik ben dag in, dag uit bezig met verbeteren en verduurzamen. En dat doe ik op kantoor, op strategisch niveau, maar ook gewoon op de werkvloer. Innovatie is namelijk overal.”
“We nemen deel aan het initiatief Samen Biobased Bouwen, gericht op de ontwikkeling, productie en toepassing van biobased bouwmaterialen. Als woningcorporatie bekijken we bijvoorbeeld hoe we bestaande woningen zo biobased mogelijk kunnen verduurzamen. De conclusie: er liggen meer kansen bij nieuwbouw dan bij renovatie. Toch hebben we het dak van een mutatiewoning biobased kunnen verduurzamen. Witzand leverde de bouwmaterialen, elk® heeft het schuine dak ingespoten met cellulose en daar biobased beplating op aangebracht.”
“Daarnaast hebben we in deze woning nog enkele circulaire innovaties toegepast. De badkamer- en toiletwanden van petflessen zijn daarvan de mooiste voorbeelden. Ook heeft elk® de plaatsing begeleid van de biobased Bruynzeel-keuken. Ik vind het een plezier om met elk® samen te werken, ze hebben veel energie in dit pilotproject gestopt. Zo kunnen ketenpartners elkaar versterken. Hoe meer partijen je aan tafel krijgt, hoe meer expertise je kunt bundelen. En voor wat betreft het biobased verduurzamen: we houden de ontwikkelingen scherp in de gaten.”
AI (Artificial Intelligence)
Slimme technologie die menselijk denken nabootst, bijvoorbeeld in robots.
Biobased materialen
Materialen gemaakt van natuurlijke bronnen zoals planten. En dus niet van fossiele brandstoffen (zoals aardolie).
Circulair
Een systeem voor het hergebruiken van producten en het voorkomen van afval.
CO₂-neutraal
Er wordt evenveel CO₂ opgenomen als uitgestoten, zonder extra CO₂ in de lucht.
Klimaatneutraal
Geen invloed op het klimaat.
Thermische isolatie
Materialen die warmte binnen of buiten houden, zodat gebouwen beter geïsoleerd zijn.
Akoestische isolatie
Geluidsisolatie, zodat geluid binnen of buiten een ruimte blijft.
Vitaler
Gezonder en energieker.
Emissieloos
Zonder uitstoot van schadelijke stoffen.
Recyclebaar
Kan opnieuw worden verwerkt tot een nieuw product.